Un novo prototipo de visión avanzada detectará microorganismos en alimentos

Segundo datos da OMS, cada ano enferman no mundo preto de 600 millóns de persoas (1 de cada 10) por inxerir alimentos contaminados e 420.000 morren pola mesma causa. Co obxectivo de contribuír ao reto de reducir as enfermidades de transmisión alimentaria, AINIA desenvolveu novas tecnoloxías de visión avanzada máis eficaces na detección de microorganismos complexos en alimentos, Paira iso, investigáronse distintos tipos de cultivos como bacterias de aplicación en nutrición e sanidade vexetal, fermentos e bacterias acidoláticas da industria alimentaria e microorganismos de interese na análise de alimentos.

“Innovar e investigar en seguridade alimentaria é primordial para sacar ao mercado produtos que estean fóra dun posible risco para os consumidores”, explica Sonia Marco, técnico do departamento de bioensaios de AINIA. Mentres que para os adultos sans, moitas enfermidades transmitidas polos alimentos só lles producen problemas gastrointestinais leves, como vómitos e diarrea, os grupos máis vulnerables poden desenvolver síntomas máis graves ou mesmo a morte. De aí que os alimentos insalubres son unha ameaza para a saúde pública mundial e poñen en perigo, especialmente, a vida de lactantes, nenos pequenos, embarazadas e persoas maiores.

Un xeito de reducir as incidencias causadas por alimentos contaminados consiste en desenvolver novas técnicas rápidas, automatizadas e económicas que faciliten o control da seguridade alimentaria. Na actualidade, empréganse técnicas convencionais de detección de microorganismos que consisten nun cultivo da mostra, a partir dunha cantidade determinada de alimento, e un reconto visual.

O prototipo desenvolvido por AINIA, no marco do proxecto MICRODET, é máis eficiente na detección de microorganismos complexos presentes en alimentos, a través da automatización da tarefa de reconto e identificación de cultivo en placa. Así mesmo, utilizáronse tecnoloxías ópticas avanzadas como: métodos de excitación multiespectral, novos sensores de imaxe de alta resolución e sensores microelectrónicos hiperespectrais. Ademais, creouse un algoritmo software para o conteo automático das unidades formadoras de colonias en alimentos.

“O prototipo permitirá automatizar o reconto de microorganismos en placas de cultivo, reducindo o tempo e unha obxectivación nos devanditos recontos,”, apunta Marco, ademais de “axudar aos controis de auga”. O proxecto ofrecerá á industria alimentaria resultados máis eficaces para garantir a máxima seguridade dos alimentos cando sexan inxeridos polo consumidor, á vez que reduce os custos das análises que se realizan para detectar patóxenos, mellorando a competitividade das empresas do sector agroalimentario.

(Fonte: Innovaspain)