Trátase, ademais, da primeira vez que o alpebagullo é usado para a produción de biosurfactantes, que son moléculas de orixe biolóxica e excelente compatibilidade ambiental, con numerosas aplicacións en campos tan variados como cosmética, medicamentos, alimentación, deterxencia ou medio ambiente, segundo informa nun comunicado a UGR.
Os axentes de superficie ou surfactantes son moléculas que conteñen un segmentoliposoluble (soluble en aceite) e outro hidrosoluble (soluble en auga ou disolventes polares).
O alpebagullo é o residuo xerado durante a extracción do aceite de oliva polo proceso de dúas fases (o máis implantado en España na actualidade).
Se ben a implantación do devandito sistema mellorou notablemente a problemática ambiental asociada á produción de aceite de oliva, ao unificar e reducir as correntes residuais, o alpebagullo segue representando un problema ambiental e de xestión de primeira orde nas rexións produtoras, debido á súa carga contaminante e ao elevado volume en que é xerado.
Os aceites de cociña usados, pola súa banda, son tamén producidos en grandes cantidades en fogares, hoteis e restaurantes. Aínda que existen empresas autorizadas que se encargan da súa recollida, e a taxa de recuperación vai en aumento, é difícil atopar un uso posterior para estes produtos que teñen igualmente unha elevada capacidade contaminante.
Na actualidade, os dous residuos son usados para a produción de enerxía, xa sexa mediante a súa combustión directa (alpebagullo) ou a súa conversión previa en biocombustibles (aceites usados). É por iso que este grupo de investigadores da UGR se propuxo convertelos en substancias cun alto valor engadido, como as xa mencionadas.
Con biotecnoloxía
Ademais, para a devandita conversión usáronse procesos biotecnolóxicos. Así, para o aproveitamento do alpebagullo fermentouse o mesmo con microorganismos produtores de biosurfactantes. En colaboración cun grupo de investigadores da Universidade do Ulster en Irlanda do Norte, e da Universidade Rexional de Blumenau (Brasil), os investigadores conseguiron por primeira vez producir este tipo de substancias usando cepas de Bacillussubtilis e de Pseudomonasaeruginosa e alpebagullo como única fonte de carbono.
Este feito pode supoñer un importante avance cara á obtención destes biosurfactantes a prezos máis reducidos que os actuais. Esta investigación foi financiada con fondos da Xunta de Andalucía e do Plan Propio de Investigación da Universidade de Granada e foi materia de estudo para a realización dunha tese doutoral.
A cooperación coa Universidade de Blumenau deuse no marco dun proxecto de cooperación interuniversitaria hispano-brasileiro financiado polas autoridades educativas de ambos os dous países.
(Fonte: Europa Press)