Os envases do futuro, unha solución ao problema da contaminación

Deseños sustentables, con menos recursos para a súa fabricación, feitos de materiais biodegradables e que proveñan de fontes alternativas ao petróleo son algunhas das características que terán os envases alimentarios do futuro. Nesta liña, AINIA Centro Tecnolóxico está traballando en novos materiais para envases de alimentos procedentes de subprodutos da propia industria alimentaria.

Un dos retos máis importantes aos que se enfronta o sector do envasado é ter en conta a sustentabilidade dos envases a partir dos seus deseños, ademais da súa elaboración ata o consumo final para que resulte o menos contaminante posible. “Os novos materiais teñen a vantaxe de proceder de fontes inesgotables”, explicou Carlos Enguix, xefe do departamento de envases de AINIA, quen destacou dos envases do futuro “a súa capacidade para non contaminar e ter un final de vida útil”.

AINIA puxo como exemplo de novas solucións o proxecto Life + Wheypack, cuxo obxectivo é demostrar que é posible desenvolver envases plásticos para produtos lácteos 100% biodegradables e viables economicamente, a partir do soro de leite derivado da produción de queixo. Outro proxecto que usa a tecnoloxía para a busca dunha xestión máis sustentable para envases é PHBOOTLE, que investiga como desenvolver unha botella fabricada dun material polimérico biodegradable (concretamente, o PHB) obtido a partir da fermentación das augas residuais da propia industria do zume de froitas. Ana Valera, do departamento de envases de AINIA, apuntou que “as botellas que estamos afeitos a ver no mercado proceden de materiais derivados do petróleo, pero as que teremos nun futuro provirán de residuos da industria agroalimentaria”.

No marco do proxecto EcoFishPack, AINIA traballa xunto a Dow Chemical e ULMA Packaging para diminuír a pegada de carbono de envases para peixe elaborado e lograr que sexan máis reciclables. Por outro lado, o proxecto Biotube Cosmetic converteuse nun dos produtos de referencia que marcarán o futuro dos envases, xa que reduce as emisións de CO2 nun 10% e permite ao envase en seis meses converterse en materia orgánica fronte aos 400 anos que require un envase de plástico tradicional.

(Fonte: Innovaspain)