A finais de ano IBM lanzou as súas predicións a cinco anos vista. Chamábase o seu ensaio IBM 5 en 5" (#ibm5in5), unha lista de innovacións que cambiarán a vida das persoas. Nesa ocasión as súas cinco innovacións correspondíanse cos cinco sentidos dos humanos, pero aplicados aos ordenadores.
n
n
nAgora, IBM publica en español os vídeos referidos ao tacto (serás capaz de tocar a través do teu teléfono), a vista (un pixel valerá máis que mil palabras), o oído (os ordenadores oirán o importante), o gusto (papilas gustativas dixitais axudaranche a comer de forma máis intelixente) e o olfacto (os ordenadores terán o sentido do olfacto).
n
nAs predicións de IBM formúlanse baseándose en tendencias sociais e do mercado, así como en tecnoloxías dos laboratorios de investigación de IBM. segundo as súas proxeccións a nova xeración de máquinas será capaz de aprender, adaptarse, sentir e comezar a experimentar o mundo.
n
nTocar a través do teléfono
n
nOs científicos de IBM están a desenvolver aplicacións para o sector da distribución e da saúde, entre outros, que utilizan infravermellos e tecnoloxías de presión sensitiva para simular o sentido do tacto, de tal xeito que un comprador poida, por exemplo, sentir a textura dunha tea cando pouse o seu dedo sobre a imaxe dunha garantía na pantalla do seu dispositivo móbil.
n
nCoa capacidade dos teléfonos de vibrar, cada obxecto terá un patrón único de vibración que representará a experiencia do tacto (sucesión de vibracións máis ou menos intensas, longas ou curtas, etc.). Os patróns de vibración variarán segundo se trate de seda, liño ou algodón, axudando a simular a sensación física de tocar un material.
n
nNos próximos 5 anos, os sistemas non só serán capaces de mirar e recoñecer imaxes ou datos visuais, senón que transformarán os pixeis en significado, dun xeito similar a como o cerebro humano interpreta unha fotografía. No futuro, os ordenadores terán capacidades que imitarán as do cerebro humano.
n
nDentro de 5 anos, estas capacidades axudarán ao sector sanitario a analizar cantidades inxentes de imaxes médicas, como resonancias magnéticas, radiografías ou imaxes procedentes de escáneres, TACs. para capturar información que poida utilizarse para tratamentos personalizados. Estas imaxes conteñen detalles moi importantes que poden ser case imperceptibles polo ollo humano. Pero adestrando axeitadamente a un ordenador sobre que buscar ou discriminar nunha imaxe -como por exemplo, distinguir un tecido san dun enfermo- e buscar unha correlación coa literatura médica e o historial do paciente, os sistemas poderán axudar aos médicos a identificar problemas con máis rapidez e precisión.
n
nOrdenadores que oen o importante
n
nDentro de 5 anos, un sistema distribuído de sensores intelixentes detectará elementos dos sons como a presión, vibración e ondas a diferentes frecuencias. Este sistema interpretaraos e poderá predicir a caída dunha árbore no bosque ou un desprendemento de rochas inminente. Este tipo de sistemas poderán escoitar os nosos arredores e medir movementos ou a carga á que se somete un material, de tal maneira que poidan alertarnos dun posible perigo.
n
nCando detecte novos sons, o sistema extraerá conclusións baseándose no seu coñecemento anterior e a súa habilidade para recoñecer patróns. Por exemplo, poderase interpretar a xerga dun bebé e comunicar médicos e pais o que os nenos queren dicir. Unha vez que un ordenador aprenda o que significan os sons dun bebé -fame, calor, cansazo ou dor-, un avanzado sistema de recoñecemento de voz podería correlacionalos con outra información sensorial ou psicolóxica como o pulso, a temperatura ou o ritmo cardíaco.
n
nPapilas gustativas dixitais
n
nOs investigadores de IBM están a traballar nun sistema de computación que poida ser utilizado polos cociñeiros para crear receitas innovadoras. Este sistema descomporá os ingredientes ata o seu nivel molecular e mesturará a química dos compoñentes da comida coa psicoloxía que se esconde detrás dos sabores e olores preferidos do ser humano. Un sistema de computación destas características axudaranos a comer de xeito saudable xa que será capaz de crear novos sabores que nos fagan preferir, por exemplo, un guiso de verduras a un prato de patacas fritas.
n
nO sistema será capaz de utilizar algoritmos que determinen a estrutura química exacta dun alimento e por que ás persoas nos gustan determinados sabores. Estes algoritmos analizarán a complexidade molecular dos compoñentes dos sabores e a estrutura dos seus enlaces. Esta información poderá combinarse con diferentes modelos de percepción para predicir o atractivo dos sabores.
n
nMáquinas con olfacto
n
nDurante os próximos 5 anos, o ordenador ou teléfono móbil poderá ter pequenos sensores que detecten que vas ter un arrefriado ou outra enfermidade. A través da análise dos olores, marcadores biolóxicos e das miles de moléculas que hai na respiración das persoas, os doutores poderán identificar o inicio dunha enfermidade, como un ataque de asma, doenzas de ril ou fígado, epilepsia, diabete, etc.
n
nActualmente, os científicos de IBM xa están a analizar as condicións medio ambientais nas que está unha peza de arte co obxecto de identificar variacións que afecten á súa preservación. Esta innovación tamén se pode utilizar para mellorar a hixiene dos hospitais, un dos maiores retos do sector sanitario nestes momentos. Por exemplo, durante unha estancia hospitalaria, unha persoa ten o risco de que lle contaxien o estafilococo, unha bacteria que se atopa na pel e que pode transmitirse a través do contacto humano. Unha das formas de combater o estafilococo nos hospitais é asegurarse de que os profesionais da medicina cumpran estritamente os protocolos de hixiene. Durante os próximos cinco anos, a tecnoloxía de IBM será capaz de 'ulir' as superficies e distinguir, por exemplo, se os cuartos se desinfectaron.
n
n(Fonte: El País)
n
nAs predicións de IBM formúlanse baseándose en tendencias sociais e do mercado, así como en tecnoloxías dos laboratorios de investigación de IBM. segundo as súas proxeccións a nova xeración de máquinas será capaz de aprender, adaptarse, sentir e comezar a experimentar o mundo.
n
nTocar a través do teléfono
n
nOs científicos de IBM están a desenvolver aplicacións para o sector da distribución e da saúde, entre outros, que utilizan infravermellos e tecnoloxías de presión sensitiva para simular o sentido do tacto, de tal xeito que un comprador poida, por exemplo, sentir a textura dunha tea cando pouse o seu dedo sobre a imaxe dunha garantía na pantalla do seu dispositivo móbil.
n
nCoa capacidade dos teléfonos de vibrar, cada obxecto terá un patrón único de vibración que representará a experiencia do tacto (sucesión de vibracións máis ou menos intensas, longas ou curtas, etc.). Os patróns de vibración variarán segundo se trate de seda, liño ou algodón, axudando a simular a sensación física de tocar un material.
n
nNos próximos 5 anos, os sistemas non só serán capaces de mirar e recoñecer imaxes ou datos visuais, senón que transformarán os pixeis en significado, dun xeito similar a como o cerebro humano interpreta unha fotografía. No futuro, os ordenadores terán capacidades que imitarán as do cerebro humano.
n
nDentro de 5 anos, estas capacidades axudarán ao sector sanitario a analizar cantidades inxentes de imaxes médicas, como resonancias magnéticas, radiografías ou imaxes procedentes de escáneres, TACs. para capturar información que poida utilizarse para tratamentos personalizados. Estas imaxes conteñen detalles moi importantes que poden ser case imperceptibles polo ollo humano. Pero adestrando axeitadamente a un ordenador sobre que buscar ou discriminar nunha imaxe -como por exemplo, distinguir un tecido san dun enfermo- e buscar unha correlación coa literatura médica e o historial do paciente, os sistemas poderán axudar aos médicos a identificar problemas con máis rapidez e precisión.
n
nOrdenadores que oen o importante
n
nDentro de 5 anos, un sistema distribuído de sensores intelixentes detectará elementos dos sons como a presión, vibración e ondas a diferentes frecuencias. Este sistema interpretaraos e poderá predicir a caída dunha árbore no bosque ou un desprendemento de rochas inminente. Este tipo de sistemas poderán escoitar os nosos arredores e medir movementos ou a carga á que se somete un material, de tal maneira que poidan alertarnos dun posible perigo.
n
nCando detecte novos sons, o sistema extraerá conclusións baseándose no seu coñecemento anterior e a súa habilidade para recoñecer patróns. Por exemplo, poderase interpretar a xerga dun bebé e comunicar médicos e pais o que os nenos queren dicir. Unha vez que un ordenador aprenda o que significan os sons dun bebé -fame, calor, cansazo ou dor-, un avanzado sistema de recoñecemento de voz podería correlacionalos con outra información sensorial ou psicolóxica como o pulso, a temperatura ou o ritmo cardíaco.
n
nPapilas gustativas dixitais
n
nOs investigadores de IBM están a traballar nun sistema de computación que poida ser utilizado polos cociñeiros para crear receitas innovadoras. Este sistema descomporá os ingredientes ata o seu nivel molecular e mesturará a química dos compoñentes da comida coa psicoloxía que se esconde detrás dos sabores e olores preferidos do ser humano. Un sistema de computación destas características axudaranos a comer de xeito saudable xa que será capaz de crear novos sabores que nos fagan preferir, por exemplo, un guiso de verduras a un prato de patacas fritas.
n
nO sistema será capaz de utilizar algoritmos que determinen a estrutura química exacta dun alimento e por que ás persoas nos gustan determinados sabores. Estes algoritmos analizarán a complexidade molecular dos compoñentes dos sabores e a estrutura dos seus enlaces. Esta información poderá combinarse con diferentes modelos de percepción para predicir o atractivo dos sabores.
n
nMáquinas con olfacto
n
nDurante os próximos 5 anos, o ordenador ou teléfono móbil poderá ter pequenos sensores que detecten que vas ter un arrefriado ou outra enfermidade. A través da análise dos olores, marcadores biolóxicos e das miles de moléculas que hai na respiración das persoas, os doutores poderán identificar o inicio dunha enfermidade, como un ataque de asma, doenzas de ril ou fígado, epilepsia, diabete, etc.
n
nActualmente, os científicos de IBM xa están a analizar as condicións medio ambientais nas que está unha peza de arte co obxecto de identificar variacións que afecten á súa preservación. Esta innovación tamén se pode utilizar para mellorar a hixiene dos hospitais, un dos maiores retos do sector sanitario nestes momentos. Por exemplo, durante unha estancia hospitalaria, unha persoa ten o risco de que lle contaxien o estafilococo, unha bacteria que se atopa na pel e que pode transmitirse a través do contacto humano. Unha das formas de combater o estafilococo nos hospitais é asegurarse de que os profesionais da medicina cumpran estritamente os protocolos de hixiene. Durante os próximos cinco anos, a tecnoloxía de IBM será capaz de 'ulir' as superficies e distinguir, por exemplo, se os cuartos se desinfectaron.
n
n(Fonte: El País)
n