Novos envases flexibles que alongan a vida dos alimentos

Investigadores do AINIA centro tecnolóxico e a empresa UBE Corporation Europe desenvolveron dous prototipos de envase cunha innovadora combinación de polímeros (copoliamidas avanzadas), capaces de mellorar o comportamento á esterilización ou tratamentos de térmicos a altas temperaturas.

Como resultado, logrouse prolongar a vida útil de alimentos envasados, chegando a duplicala nalgúns casos. Por exemplo, un puré de verduras, que nos envases flexibles actuais ten unha vida útil de 150 días aproximadamente; nun envase desenvolvido con estes innovadores materiais, pode manterse en condicións óptimas para o seu consumo máis de 300 días.

Ademais, grazas a este tipo de polímeros con mellores propiedades mecánicas que os convencionais (resistencia á punción, tracción, flexibilidade…) logrouse un formato de envase flexible alternativo aos envases ríxidos convencionais, que permite unha mellor ergonomía e facilidade de uso, sen incrementar o seu impacto ambiental.

Esta solución tecnolóxica responde aos requirimentos de envasado dos principais sectores de produtos de alimentación e ás necesidades dos consumidores actuais, que demandan envases que se adapten ao seu estilo de vida (convenience, on the go…) pero que tamén valoran aspectos como o respecto ao medio ambiente á hora de realizar a súa compra. En concreto, pode ser de grande utilidade para o envasado e conservación de produtos alimenticios como as salas que necesiten esterilización térmica, como as utilizadas en restaurantes, hoteis, hospitais e colexios.

Tamén se poden aplicar en alimentos viscosos, triturados ou semisólidos como marmeladas, compotas e especialmente os destinados á infancia e a terceira idade (purés, papas, etc); zumes e concentrados de froitas e verduras; conservas e semiconservas como verduras, curtidos, así como en pratos preparados presentados en formatos flexibles para o forno.

O proxecto Novas solucións sustentables para o envasado flexible de alimentos de gran consumo mediante copoliamidas avanzadas (COPAFLEX), no que se enmarca este estudo, conta co apoio do Ministerio de Economía e Competitividade, a través das axudas correspondentes á Convocatoria Retos Colaboración. Esta iniciativa ten como obxectivo apoiar proxectos de cooperación entre empresas e organismos de investigación, co fin de promover o desenvolvemento de novas tecnoloxías, a aplicación empresarial de novas ideas e técnicas e a creación de novos produtos e servizos.

(Fonte: NCyT)