As proteínas vexetais son materias primas renovables e abundantes, facilmente obtibles a partir de subprodutos agroindustriais e con potenciais propiedades para aplicacións no campo de envases e embalaxes pola súa capacidade para formar films con boas propiedades barreira en condicións secas. Ademais, ao ser biodegradables, ofrecen importantes vantaxes desde o punto de vista ambiental e económico.
n
n
nTendo en conta estas características, o grupo de investigación BIOMAT da Escola Universitaria Politécnica de Donostia da UPV/EHU fabricou un filme innovador para envase alimentario, capaz de substituír aos films convencionais baseados en recursos non renovables e 100% biodegradable/compostable.Os resultados do estudo publicáronse na revista científica Journal of Cleaner Production.
n
nAdemais, indican os seus creadores, este novo produto mellora as propiedades dos filmes comerciais actuais, especialmente no referente a transparencia e propiedades barreira ao osíxeno e á luz ultravioleta. Outra das propiedades destacadas é a súa excelente adhesión sobre diferentes superficies.
n
nSelado térmico
n
nO biofilm pódese selar térmicamente sobre superficies consideradas como difíciles pola industria do envasado, como é o caso do polietilentereftalato (PET). Ademais, tanto o selado como as propiedades mecánicas do biofilm mantéñense a baixas temperaturas (-20ºC), non transformándose nun filme ríxido e fráxil como sucede con algúns films convencionais, indican estas fontes
n
nSegundo explica Pedro Guerreiro, docente e investigador do BIOMAT, “nos últimos anos a dependencia dos plásticos derivados de combustibles fósiles converteuse nun obxectivo fundamental. Ante a procura de materiais alternativos respectuosos co medio ambiente, tanto na fabricación como ao finalizar a súa vida útil, as nosas investigacións centráronse no desenvolvemento de materiais biodegradables e compostables a través da valorización de subproductos industriais e na análise das cargas ambientais asociadas ao ciclo de vida do produto desde a extracción de materias primas até o refugallo dos materiais tras o seu uso".
n
n(Fonte: Ecoticias)
n
n
n
nAdemais, indican os seus creadores, este novo produto mellora as propiedades dos filmes comerciais actuais, especialmente no referente a transparencia e propiedades barreira ao osíxeno e á luz ultravioleta. Outra das propiedades destacadas é a súa excelente adhesión sobre diferentes superficies.
n
nSelado térmico
n
nO biofilm pódese selar térmicamente sobre superficies consideradas como difíciles pola industria do envasado, como é o caso do polietilentereftalato (PET). Ademais, tanto o selado como as propiedades mecánicas do biofilm mantéñense a baixas temperaturas (-20ºC), non transformándose nun filme ríxido e fráxil como sucede con algúns films convencionais, indican estas fontes
n
nSegundo explica Pedro Guerreiro, docente e investigador do BIOMAT, “nos últimos anos a dependencia dos plásticos derivados de combustibles fósiles converteuse nun obxectivo fundamental. Ante a procura de materiais alternativos respectuosos co medio ambiente, tanto na fabricación como ao finalizar a súa vida útil, as nosas investigacións centráronse no desenvolvemento de materiais biodegradables e compostables a través da valorización de subproductos industriais e na análise das cargas ambientais asociadas ao ciclo de vida do produto desde a extracción de materias primas até o refugallo dos materiais tras o seu uso".
n
n(Fonte: Ecoticias)
n
n
n