Na iniciativa, que se atopa nunha fase inicial, participan por agora cincuenta explotacións da comunidade autónoma entre as que se atopan varias ourensás.
Durante unha visita recente ao CTC, a conselleira de Medio Rural destacou a importancia do gando vacún en Galicia, que ocupa o terceiro lugar de España en produción, só superada por Cataluña e Castela e León. A titular de Medio Rural destacou tamén que o 19% das solicitudes que se aprobaron o ano pasado no seu departamento eran de gandeiros interesados en investir na mellora das súas explotacións.
En concreto, este proxecto pretende desenvolver ferramentas para que a carne de tenreira das granxas “teña as máximas características de calidade e homoxeneidade”, asegurou Miguel Fernández, xerente do centro tecnolóxico ourensán, quen explicou que se traballa sobre parámetros que controlan todo o proceso de produción, dende a cría na explotación e a alimentación, ata o transporte ao matadoiro, a maduración e o envasado, se é que isto último é necesario.
“O que pretendemos é que non haxa disparidade entre a carne que sae dunhas e outras explotacións, que toda sexa da mesma calidade, sen diferenzas,” asegura, que pon en valor o feito de que esta iniciativa permitirá que tanto as industrias transformadoras como as grandes superficies e os consumidores reciban “unha carne da máxima calidade”. Coa iniciativa preténdese, así mesmo, calcular a pegada de carbono que deixan as explotacións e tratar de corrixila en caso de que sexa necesario.
Por agora a iniciativa estase a desenvolver a escala reducida e a previsión é desenvolvela durante un prazo de 15 meses, cun presuposto total de 150.000 euros. Ata o momento o maior número de explotacións que se benefician do programa atópanse na Coruña e Lugo porque é nesas provincias nas que opera o maior número de explotacións. De acordo cos datos do Instituto Galego de Estatística en Ourense funcionan 2173 explotacións de bovino, a cifra máis baixa das catro provincias, onde hai 39.489 da comunidade. É significativo que só 33 que teñan máis de duascentas cabezas de gando.
(Fonte: La Voz de Galicia)