Envases intelixentes para predicir a vida dos alimentos

O Centro Tecnolóxico Agroalimentario (Asincar) finalizou a coordinación do proxecto europeo Todxdtec, cuxo obxectivo consistiu no desenvolvemento e a validación dun prototipo de envase intelixente capaz de informar en tempo real acerca da calidade da carne de vacún fresca e predicir a súa vida útil restante mediante uns sensores e un lector externo que contén un software intelixente, desenvolvido mediante técnicas de intelixencia artificial.

O prototipo final consta de tres sensores específicos para a identificación e cuantificación dos compostos orgánicos volátiles (VOx) que desprende a carne a medida que se deteriora e conta tamén cun filme multicapa para cubrir a bandexa. O dispositivo externo de lectura procesa a información proporcionada polos sensores, mediante o uso dun software intelixente que determinará a calidade da carne e a vida útil do produto.

Dende o departamento de investigación de Asincar, explican que “o produto non só ten vantaxes en canto a factores alimentarios, senón tamén de cara ao consumidor, que se sentirá máis seguro á hora de comprar produtos”. A ferramenta permitirá ás empresas de distribución coñecer de inmediato o impacto que unha rotura de frío pode ter sobre o produto, podendo reformular a etiquetaxe de caducidade así como activar os protocolos de continxencia requiridos.

Pola súa banda, a nivel de supermercado os responsables poderán coñecer continuamente o estado da carne e polo tanto coñecer a data real de caducidade, evitando o problema de dispendio innecesario (actualmente a data de caducidade fíxase baseándose en criterios establecidos para cada produto).

(Fonte: Innovaspain)