Envases activos para alimentos máis duradeiros e con máis propiedades

Detrás dun envase alimentario (bolsas, bandexas, barquetas, tarrinas… ) existe un elevado nivel de tecnoloxía, orientada a mellorar a calidade e seguridade do alimento. As últimas tendencias de investigación encamíñanse cara ao desenvolvemento de novos materiais e envases activos que xa non son meros colectores do produto, senón que achegan melloras significativas e axudan a alargar a vida do alimento, mellorar a súa calidade e conservación e reducir os seus custos de produción e fabricación.

n
n

 

n

E todo iso, por exemplo, en alimentos frescos como froitas, verduras, carnes, loncheados de charcutería e queixos, nos que é importante alargar as súas vidas útiles que son moi limitadas e onde a redución de custos é capital.

n

 

n

As últimas investigacións e aplicacións industriais desenvolvidas polos centros tecnolóxicos Aimplas e Ainia diríxense cara á nanotecnoloxía, co principal obxectivo de aumentar as propiedades e funcións do material de envase. Por exemplo, o efecto barreira aos gases, obstaculizando o paso do osíxeno para aumentar as propiedades do alimento e evitar a súa deterioración, atendendo así a unha inquietude constante e a unha demanda que ten a industria alimentaria.

n

 

n

Aumentar a barreira ao osíxeno

n

 

n

Os primeiros resultados das investigacións lograron aumentar a barreira ao osíxeno nun 400%, nun envase composto por un filme realizado cun novo nanomaterial (incorpora nanoarcillas) con novas propiedades, que non só aumenta e mellora a conservación do alimento, senón que reduce os custos de fabricación do envase ao redor dun 10% ao diminuír o material plástico necesario para a súa elaboración.

n

 

n

Grazas ao traballo mutuo de ambos os centros conseguiuse mediante o proxecto polifun un filme antimicrobiano, con axentes activos que preveñen o crecemento de xermes, que prolonga entre un 20% e 30% a vida útil de produtos perecedoiros como produtos cárnicos, peixes frescos ou vexetais, o que permite aumentar até dous días o tempo de vida no liñal de carnes frescas.

n

 

n

Outras liñas de investigación que se están desenvolvendo son a aplicación de nanosensores que permitan a detección de xermes no envase; así como os últimos deseños de métodos e dispositivos para aumentar a seguridade alimentaria, mellorar o comportamento do produto ou o rendemento do procesado a través do desenvolvemento de envases activos.

n

 

n

(Fonte: Ainia)

n

 

n