Desenvolven uns espaguetis que reducen o risco de enfermidades cardiovasculares

Un equipo de investigadores da Universidade de Granada e do Centro Tecnolóxico de Investigación e Desenvolvemento do Alimento Funcional, en colaboración con dúas universidades italianas, elaborou uns espaguetis de pasta enriquecida con fariñas funcionais.

Para iso, os investigadores valéronse dunha tecnoloxía limpa denominada “clasificación por aire” que permite dividir o produto da moenda en diferentes fraccións sen alterar as súas propiedades e evitando a formación de subprodutos de refugallo no proceso de moenda. “A clasificación por aire divide o produto de moenda en función do tamaño das partículas, as súas propiedades e, o que é máis interesante, permite obter fraccións con diferente composición química”, explicou Ana Maria Gómez Caravaca, investigadora principal do proxecto.

Desta forma, o produto de moenda divídese en fraccións grosas e finas. “As primeiras, correspondentes á cariópside e ás capas máis externas dos grans de cereais,  son ricas en compostos antioxidantes e fibra soluble (en particular betaglucanos); mentres que as fraccións finas, correspondentes á fariña refinada conteñen máis proteínas”. Grazas a estes resultados, os científicos puideron formular uns espaguetis, utilizando a fracción grosa, con alto contido en compostos antioxidantes derivados da fibra soluble.

Ademais, como explica a investigadora Gómez Caravaca, “unha das propiedades dos betaglucanos é a de diminuír o colesterol en sangue. Isto fai que o seu consumo sexa beneficioso para a prevención de enfermidades cardiovasculares”. Tanto é así que os novos espaguetis funcionais “alcanzaron os requisitos da Food and Drug Administration (FDA) americana para poder etiquetar a pasta como boa fonte de fibra e con capacidade de reducir o risco de enfermidades cardiovasculares”.

(Fonte: Innovaspain)