Científicos do Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC) abriron o camiño para obter olivas portadoras de microorganismos vivos probióticos, que achegan beneficios para a saúde se se consomen en cantidades adecuadas.
n
n
n
Así, os investigadores descubriron que as bacterias do xénero 'Lactobacillus' e os fermentos, responsables da fermentación das olivas de mesa 'estilo español ou sevillano', asócianse formando unha biopelícula e adhírense á pel dos froitos durante este proceso. Até agora, críase que estes microorganismos se atopaban dispersos e illados na salmoira nas que se mergullan as olivas durante o proceso de fermentación.
n
n
"Os microorganismos asócianse entre si e aos froitos debido a que alí é onde atopan unha alta concentración e fácil dispoñibilidade de nutrintes como azucres, aminoácidos e vitaminas durante a fermentación. Cremos que os lactobacilos e os fermentos das salmoiras son capaces de detectar esa concentración e migrar cara á superficie dos froitos para formar, ao cabo do tempo, microcomunidades complexas", explica o investigador do Instituto da Graxa de CSIC Rufino Jiménez.
n
n
Neste sentido, destaca que "unha oliva de variedade Gordal leva adherida á súa epidermis máis de 100.000 millóns de lactobacilos e outros tantos fermentos nesas biopelículas". "Cando comemos un destes froitos, estamos a inxerir estas cantidades de microorganismos, polo que xa se están estudando as súas características potencialmente probióticas, principalmente nas cepas de 'Lactobacillus pentosus'", adianta Jiménez.
n
n
De feito, o equipo encargado da investigación, publicada en 'International Journal of Food Microbiology', traballa xa en seleccionar cepas cunha alta capacidade de adherirse aos froitos e, polo tanto, aptas para cultivos iniciadores e con características saudables ao mesmo tempo.
n
n
(Fonte: Europa Press)
n