Asogacarne e CTC reúnen en Tecnópole profesionais do sector cárnico nunha xornada técnica de calidade

Os profesionais do sector cárnico galego déronse cita en Tecnópole no marco da xornada técnica de calidade organizada pola Asociación Galega da Carne (Asogacarne) en colaboración co Centro Tecnolóxico da Carne (CTC). Durante o encontro, de carácter eminentemente práctico, debateuse sobre os retos da calidade no sector e sobre fórmulas para promover a mellora dos estándares, e en consecuencia, a seguridade alimentaria.

A xornada foi inaugurada pola directora xeral de Produción Agropecuaria da Consellería do Medio Rural e do Mar, Patricia Ulloa Alonso, que na súa intervención destacou o potencial do sector cárnico en Galicia, que abrangue máis de 600 empresas, ofrece emprego a preto de 9000 persoas e factura ao redor de 1400 millóns de euros anuais.

Neste contexto inaugural, Adolfo Campos e Miguel Fernández, representantes de Asogacarne e CTC respectivamente, tamén resaltaron a calidade do noso sector cárnico ao igual que a necesidade de xuntar e sumar esforzos entre a patronal e o centro de I+D+i, para a mellora e desenvolvemento de proxectos, procesos, produtos innovadores e o seu consecuente incremento do valor engadido na cadea de transformación.

A primeira parte da xornada permitiu abordar as actuais novidades lexislativas en temáticas da etiquetaxe e a calidade de derivados cárnicos. Para iso, o representante do Servizo de Control de Calidade Alimentario da Consellería do Medio Rural e do Mar, José María García Eive, analizou os cambios en lexislación de etiquetaxe de produtos alimenticios a consecuencia do novo Regulamento 1169/2011, onde se establece a base para garantir un alto nivel de protección dos consumidores en relación coa información alimentaria que se transmite nos produtos.

Aspectos como a información nutricional, a data de conxelación, o país de orixe, os ingredientes, a indicación da tripa non comestible e dos alérxenos ou mesmo o tamaño de letras serán algúns dos cambios que se levarán a cabo a partir de o 13 de decembro deste mesmo ano.

Dentro deste bloque de novidades lexislativas, tamén se abordou o proxecto de Real decreto de norma de calidade de derivados cárnicos, o cal actualizará as vixentes normas de calidade e regulamentacións técnico sanitarias de alimentos elaborados. Esta norma está destinada aos derivados cárnicos que se comercializan en España e nela recóllese a súa caracterización en función do tratamento térmico realizado, os factores de composición e calidade, a etiquetaxe e as características físico-químicas.

No ámbito de retos de calidade para o sector cárnico contouse coa participación do centro AINIA para a mesa de debate, onde se expuxeron os distintos puntos de vista sobre as cuestións de calidade que máis preocupan aos empresarios do sector cárnico galego.

A xornada concluíuse cunha demostración de arrefriamento de masa cárnica da man da empresa Abelló Linde, na planta piloto do CTC.

(Fonte: CTC)