A xornada foi inaugurada pola directora xeral de Produción Agropecuaria da Consellería do Medio Rural e do Mar, Patricia Ulloa Alonso, que na súa intervención destacou o potencial do sector cárnico en Galicia, que abarca máis de 600 empresas, ofrece emprego a cerca de 9000 persoas e factura arredor de 1400 millóns de euros anuais.
Neste contexto inaugural, Adolfo Campos e Miguel Fernández, representantes de Asogacarne e CTC respectivamente, tamén resaltaron a calidade do noso sector cárnico ao igual que a necesidade de xuntar e sumar esforzos entre a patronal e o centro de I+D+i, para a mellora e desenvolvemento de proxectos, procesos, produtos innovadores e o seu consecuente incremento do valor engadido na cadea de transformación.
A primeira parte da xornada permitiu abordar as actuais novidades lexislativas en temáticas do etiquetado e a calidade de derivados cárnicos. Para isto, o representante do Servizo de Control de Calidade Alimentario da Consellería do Medio Rural e do Mar, José María García Eive, analizou os cambios en lexislación de etiquetado de produtos alimenticios a consecuencia do novo Regulamento 1169/2011, onde se establece a base para garantir un alto nivel de protección dos consumidores en relación coa información alimentaria que se transmite nos produtos.
Aspectos como a información nutricional, a data de conxelación, o país de orixe, os ingredientes, a indicación da tripa non comestible e dos alérxenos ou incluso o tamaño de letras serán algúns dos cambios que se levarán a cabo a partir do 13 de decembro deste mesmo ano.
Dentro deste bloque de novidades lexislativas, tamén se abordou o proxecto de Real decreto de norma de calidade de derivados cárnicos, o cal actualizará as vixentes normas de calidade e regulamentacións técnico sanitarias de alimentos elaborados. Esta norma está destinada aos derivados cárnicos que se comercializan en España e nela recóllese a súa caracterización en función do tratamento térmico realizado, os factores de composición e calidade, o etiquetado e as características físico-químicas.
No ámbito de retos de calidade para o sector cárnico contouse coa participación do centro AINIA para a mesa de debate, onde se expuxeron os distintos puntos de vista sobre as cuestións de calidade que máis preocupan aos empresarios do sector cárnico galego.
A xornada concluíu cunha demostración de arrefriamento de masa cárnica da man da empresa Abelló Linde, na planta piloto do CTC.