A preocupación pola saúde que caracteriza a sociedade actual levou á industria alimentaria -o maior sector industrial de España, con máis do 16% do total da produción- a lanzarse de cheo na investigación dese alimento que proporcione ao cidadán a posibilidade de eludir as enfermidades que tanto teme.
n
n
n
O crecemento do investimento en I+D+i (investigación, desenvolvemento e innovación) é exponencial, grazas, fundamentalmente, a esa nova familia de alimentos funcionais, elaborados non só polas súas características nutricionais senón tamén para cumprir unha función específica de mellora da saúde. Para iso agrégaselles dende minerais, vitaminas, ácidos graxos ou fibra alimenticia ata antioxidantes.
n
n
Tradicionalmente, a industria alimentaria española mantívose á marxe da investigación. Non obstante, dende hai unha década, os esforzos en I+D+i non deixan de crecer. Un bo exemplo diso é o proxecto Senifood, centrado na investigación industrial de axudas de custo e alimentos con características específicas para as persoas maiores. En Senifood, que conta co apoio do Centro para o Desenvolvemento Tecnolóxico Industrial do Ministerio de Ciencia e Innovación (CDTI), colaboran empresas produtoras de ingredientes (Naturex, Bioibérica, Biópolis, Nutrafur) e empresas alimentarias (Campofrío, Central Lechera Asturiana, CustomDrinks, Ordesa, Tutti Pasta). Tamén participa Bodega Matarromera, que se enmarca dentro destes dous sectores, xa que investigará tanto na aplicación e mellora do Eminol -extracto polifenólico con capacidade antioxidante- como no enriquecemento dos seus propios viños e bebidas derivadas para adaptalos ao sector da poboación obxecto de estudo, explica un voceiro do grupo bodegueiro. En total, os socios investirán 24 millóns en tres anos.
n
n
Outro proxecto é Primer Diana, liderado pola valisoletana Bodega Matarromera. Seis empresas agroalimentarias e cinco centros de investigación da Comunidade de Castela e León uníronse para crear este proxecto, que ten como obxectivo global obter antioxidantes naturais a partir de diferentes produtos agroalimentarios (antioxidantes procedentes da uva, dos cereais, do café ou das algas) e, a partir de aí, estudar o deseño de ingredientes a base deses antioxidantes para a súa posterior aplicación en diferentes matrices alimentarias (produtos cárnicos, lácteos, pensos para animais, pastas alimentarias, café, fariñas, bebida e refrescos).
n
n
O proxecto, auspiciado pola Asociación de Biotecnoloxía Alimentaria de Castela e León Vitartis, ten unha duración de 4 anos e conta cun presuposto de 3,8 millóns, dos cales o 51% serán subvencionados a través da Xunta de Castela e León.
n
n
Existe, non obstante, unha preocupación crecente dende finais do século pasado por parte da comunidade científica tanto polas propiedades atribuídas a este tipo de alimentos como polas posibles consecuencias de incorporar determinados nutrientes nun alimento a longo prazo. Outra das cuestións a debate é, precisamente, se o reforzo dos alimentos pode elevar a inxestión dos nutrientes nunha cantidade maior á esperada. As autoridades alimentarias e sanitarias de todo o mundo reclaman aos consumidores que o consumo destes alimentos sexa parte dunha dieta equilibrada, e en ningún caso como un substituto desta.
n
n
(Fonte: La Vanguardia)
n