Ainia desenvolve un prototipo de envase bioplástico

A través do proxecto PHBOTTLE do centro tecnolóxico Ainia e a Asociación Europea de Zumes de Froitas, obtívose por primeira vez un envase bioplástico dos azucres que conteñen as augas residuais da industria de zumes. O 60% deste envase degrádase en nove semanas segundo os ensaios realizados en canto a biodegradabilidade e compostabilidade. O prototipo de botella de PHB obtido que se utilizou para envasar o zume producido pola propia industria xeradora das augas residuais.

En concreto, trátase dunha botella elaborada con polihidroxibutirato (PHB), un polímero producido mediante bioprodución (fermentación microbiana) na que determinadas bacterias transforman os azucres das augas residuais e sintetizan no seu interior este tipo de bioplástico.

Durante os procesos fermentativos realizados coas augas residuais da industria de zume conseguiuse transformar ata o 30% dos azucres contidos nestes residuos en PHB.

Propiedades melloradas

O material bioplástico logrado contén propiedades melloradas, como antioxidantes, que permiten alongar a vida útil do zume. En concreto, mediante a tecnoloxía de microencapsulación, obtivéronse cápsulas con principios antioxidantes como é o limoneno, un composto activo presente na codia da laranxa que utiliza a mesma industria xeradora das augas residuais.

Estas cápsulas incorporáronse ao composto de PHB co que se fabricou a botella final, para conseguir un envase activo no que o axente antioxidante se vai liberando pouco a pouco e atrasa os procesos de oxidación do zume envasado.

Ademais, para mellorar a resistencia e outras características mecánicas do material, utilizáronse outros residuos procedentes da industria alimentaria. Concretamente a palla de arroz para a obtención de microfibras de celulosa coas que mellorar a rixidez do envase.

Segundo a firma, este bioplástico pode ser de aplicación noutros sectores industriais como a cosmética, oftalmoloxía, calzado, compoñentes informáticos, farmacia ou automoción.

(Fonte: SINC)