A I+D+i alimentaria, envorcada na calidade e o medio ambiente

n

n

Lograr produtos agroalimentarios de calidade, beneficiosos para o consumidor e respectuosos co medio ambiente é os eixes que centran actualmente a investigación no sector alimentario, segundo explicaron fontes do sector.

n

n

n

 

n

n

n

O director do centro investigador Ainia, Sebastián Subirats, explicou que o comprador español "busca seguridade", polo que se tende a "obviar os conservantes e establecer unha relación entre o medio ambiente e unha industria sustentable".

n

 

n

Segundo os seus datos, a industria alimentaria é número un en garantía de calidade, supón o 8% do PIB nacional, dá 450.000 empregos directos e conta con 30.000 empresas, ademais de constituír o segundo sector que máis exporta. Subirats subliñou que dada a importancia do sector, os centros de investigación españois, entre eles Ainia, son un "referente europeo". Entre os ámbitos de estudo, citou no campo da xenética vexetal o relativo ao medio ambiente e a enerxía.

n

 

n

"Traballamos en produción de microalgas para obter materia prima e producir biofuel; coa investigación de sementes podemos obter datos para a prevención do colesterol e coa pel das uvas negras, por exemplo, estudamos a aplicación de antioxidantes para farmacias", detallou.

n

 

n

Outra das novidades nas que traballan é a eliminación da graxa da semente de xirasol, para conseguir unha proteína de alto valor," ademais de estudar plantas cada vez máis resistentes, defensa de pragas, selección xenética, control biolóxico de pragas e variedades de froitas con características peculiares".

n

 

n

En canto á seguridade alimentaria, resaltou que os sistemas de control molecular inflúen na cadea alimentaria de forma que "as técnicas rápidas de control microbiolóxico identifican en poucas horas se un produto está contaminado minimizando o risco".

n

 

n

Pola súa banda, o director do Instituto de Agricultura Sustentable (IAS), Pablo Zarco, explicou que o seu obxectivo é contribuír ao desenvolvemento de sistemas agrarios capaces de compatibilizar o incremento e a mellora da produción agrícola coa sustentabilidade ambiental

n

 

n

Zarco destacou que o IAS orientou o seu labor de I+D+I na busca de solucións concretas ante os novos desafíos que presenta a nosa agricultura, cun enfoque concreto aos cultivos mediterráneos, como son o oliveiral, os cultivos de regadío e os herbáceos de secaño, principalmente.

n

 

n

O IAS considera clave a diversificación agraria, xa sexa obtendo variedades mellor adaptadas ás condicións de cada ecosistema ou con novos produtos que acheguen valor engadido aos sistemas de produción.

n

 

n

"O Noso equipo de investigación tamén destaca o uso prioritario da mellora xenética como medio para minimizar os danos que pragas, patóxenos e plantas parasitas causan nos cultivos", afirmou.

n

 

n

O desenvolvemento de variedades de trigo sen glute apto para os celíacos, de chícharo resistentes ao japo (hedra parasita) e de fabas que contribúen á conservación de abellas silvestres polinizadoras son algúns dos seus traballos.

n

 

n

Neste contexto, os investigadores expresan a súa preocupación polo financiamento que, segundo Zarco, pode provocar que "os doutores novos teñan que irse, e investigadores preparados non poidan estabilizarse xa que non hai prazas dispoñibles".

n

 

n

(Fonte: EFE)

n

n

n

 

n